Pagina de start a forumului stomatologic.MyForum.ro

stomatologic.MyForum.ro
Forum de promovare si critica fara deontologi
Raspunde la subiect
forfenan
pardailan
Novice
Novice

Data inscrierii: 17/Feb/2009
Raspunde cu citat (quote)
am zis pe eugenol ca sunt fan cu forfenanul in obturatia de canal si mi-au dat in cap au zis ca sant prost ca folosesc forfenan si ca sa bag gutaperca mie mi se pare pierdere de vreme cu forfenan fac molaru in 15 minute
Vezi profilul utilizatoruluiTrimite mesaj privat
mih_teo
Am dinti definitivi
Am dinti definitivi

Data inscrierii: 16/Feb/2009
In cazul asta...,NU esti singurul "prost": si eu folosesc forfenan! :w00t:
Nu stiu întocmai la ce fel de date stiintifice s-au referit in legatura cu forfenanul...(sa fiu sincera, prea putin ma intereseaza endodontia...,asa cum pe endodonti prea putin ii intereseaza implantologia! ;-) )
Cert este faptul ca forfenanul mi-a dat cele mai putine reactii apicale in timp, chiar dupa tratamentul unor gangrene îndeajuns de rebele...
pardailan
Novice
Novice

ma bucur ca mai e cineva de parerea mea. eu consider ca se da prea multa importanta la chestii penibile. de ce sa schimbi ceva bun daca merge. eu am vazut ca e suficient sa cureti canalul cu hedstrom si sa pui forfenan cu lentulo, am dinti tratati asa de 5-6 ani si nau avut probleme. unii zic sa pui si con de gutaperca dar mi se pare timp in plus.
mih_teo
Am dinti definitivi
Am dinti definitivi

Eu pun si con...
Dar, oricum, mi se pare cea mai buna pasta de canal! asta pana o vor scoate din fabricatie... :-/
pardailan
Novice
Novice

inteleg din postarea dumneavoastra ca sunteti implantolog. si eu as vrea sa pun inplante dar nu stiu de care sami iau si ce cursuri sa fac.
mih_teo
Am dinti definitivi
Am dinti definitivi

In întâiul rand trebuie sa faceti cursurile de obtinere a competentei in implantologie, la fac. de la Bucuresti. Inscrierile se fac la rectorat.
Apoi, puteti face absolut orice alt curs doriti...numai ca alte cursuri decat cele ce obtinere ale competentei sunt facultative...
In privinta sistemelor de implantare, toate sunt bune! Ramane sa va hotarati la unul...sau mai multe....
moise
Novice
Novice

buna. pt un succes garantat eu ameste forfenanul cu endometazona si cu putin iodoform. apoi, cu acul lentullo la turtie maxima ( ca se se imprasttie bine pe peretii canalului) il bag in canal. e beton armat. nu mai are pacientul niciodata problema.

Novice
Novice
cornel
Data inscrierii: 18/Feb/2009
pai si nu se rupe acul? :-( ca eu am rupt multe pe canale si nu turam maxim,dar le-am lasat acolo,sa armez.asa facea medicul la care am facut stagiatura si dupa atatia ani de experienta ii dau dreptate.moise dar cum amesteci forfenanul cu endometazona?prafurile intre ele?cu care lichid?e întâia oara cand aud asa ceva! :-O cum de nu mi-a venit ideea asta?pare foarte tare! :thankyou: :thumbsup: astept raspuns cat mai rapid.pls sa nu uiti de mine!dar iodoformul il pui preventiv?sau numai la gangrene si necroze?si asta cum il pui?il amesteci intai cu lichidul si apoi pui endo si forfe?si tu faci ca pardailan,fara con?cu asta nu prea sunt de acord!cum fara con?de ce? :-O
mih_teo am inteles ca esti implantolog.in cazul in care un dinte are probleme dupa obturatia de canal faci extractie si pui implant?mai incerci sa tratezi dintele?sau nu mai are rost?
va multumesc anticipat si as dori sa-mi raspundeti!

Cornel
mih_teo
Am dinti definitivi
Am dinti definitivi

cornel a scris:

mih_teo am inteles ca esti implantolog.in cazul in care un dinte are dificultăți dupa obturatia de canal faci extractie si pui implant?mai incerci sa tratezi dintele?sau nu mai are rost?

Cornel

Daca sunt probleme...,fac rezectie apicala! Chiar daca pun implante, eu incerc sa salvez fiecare radacina...
De vreo 4 ani am reusit rezectii si pe molari inferiori!
pardailan
Novice
Novice

uau, reusesti rezecdtii la molari, esti tare

cu ce faci sigilarea apicala, cu cis ? sau cu altceva mai performant?
mih_teo
Am dinti definitivi
Am dinti definitivi

Nu mai fac sigilare apicala demult! In mediu umed...,oricum nu reuseste...cu nimic!
cornel
Novice
Novice
cornel
cred ca reteta data de moise e cea mai tare si in ce priveste sigilarea apicala in rezectii.deci se face beton si nu mai intra nimic pe canal.sunt unii care spun numai tampenii in legatura cu rezectiile.pardailan tu faci rezectii?eu nu am incercat decat la incisivii superiori.

multumesc mih_teo pentru raspunsul prompt. :-)
mih_teo
Am dinti definitivi
Am dinti definitivi

Eu chiar nu cred ca este nevoie de sigilare apicala (obturatie retrograda)...Rezec apexul cat mai aproximativ de limita obturatiei de canal deja existente...si nu se intampla nimic! De 15 ani fac asa...si e ok! ;-)
In privinta rezectiilor...nu e nici o filosofie! Toata societatea poate sa faca!
"Reteta" de pasta data de Moise...cred ca e buna...,dar priza nu cred ca e prea rapida...Asa ca...nu as recomanda-o pt obturatie retograda la rezectii...
moise
Novice
Novice

cornel a scris:
pai si nu se rupe acul? :-( ca eu am rupt multe pe canale si nu turam maxim,dar le-am lasat acolo,sa armez.asa facea medicul la care am facut stagiatura si dupa atatia ani de experienta ii dau dreptate.moise dar cum amesteci forfenanul cu endometazona?prafurile intre ele?cu care lichid?e prima oara cand aud asa ceva! :-O cum de nu mi-a venit ideea asta?pare teribil de tare! :thankyou: :thumbsup: astept raspuns cat mai rapid.pls sa nu uiti de mine!dar iodoformul il pui preventiv?sau numai la gangrene si necroze?si asta cum il pui?il amesteci intai cu lichidul si apoi pui endo si forfe?si tu faci ca pardailan,fara con?cu asta nu prea sunt de acord!cum fara con?de ce? :-O
mih_teo am inteles ca esti implantolog.in cazul in care un dinte are probleme dupa obturatia de canal faci extractie si pui implant?mai incerci sa tratezi dintele?sau nu mai are rost?

multumesc. in sfarsit cineva care cunoaste cu adevarat stomatologie.ca de "geniile" alea de pe eugenol nu mai ai loc nene.pt aia forfeanul si endometazona nu e mai e bune.

pai amestec forfenanul cu endometazona dupa ce le prepar pe ambele si apoi presar idoform.

Acul Lentullo vine de la cel care l-a inventat.daca se rupe pe canl cu atat mai bine, obtinem o abturatie armata de canal care combate viitoarele fracturi.

si turatia maxima o folosec pt ca forta centrifuga sa arunce cat mai mult mat. pe peretii canului si sa se lipeasca bine de tot de al.

PS propun operatorilor forumului sa creeze sectiuni separate pt fiecare specialitate stomatologica pt a putea invata si conversa mai usor.
presint ca acest forum va avea un mare viitor.
multumesc

Cornel

Novice
Novice
cornel
Multumesc Moise pentru raspuns.Mai am ceva intrebari,ca inca nu sunt prea lamurit.Pai de ce presari iodoformul?Crezi ca e mai activ asa,o perioada mai lunga de timp?Pai si cu turatie maxima ajunge material si la varf?Pui con?ca nu mi-ai zis.
Dar ce tot e cu eugenolul ala?Ca am vazut ca ati tot scris si nu de bine. :-/
Am vrut sa intru si eu acolo,dar nu ma pot inscrie.Ce tampenie! :-O
mih_teo
Am dinti definitivi
Am dinti definitivi

cornel a scris:

Dar ce tot e cu eugenolul ala?Ca am vazut ca ati tot scris si nu de bine. :-/
Am vrut sa intru si eu acolo,dar nu ma pot inscrie.Ce tampenie! :-O

Cum sa nu te poti inscrie? E f. usor...Mai mult decat atat: nu poti citi decat daca te inscrii! Este si asta un mod de a creste artificial nr. de membrii! :whistle:
Inscrie-te, citeste, posteaza...si mai vorbim peste vreo luna! :sly:
cornel
Novice
Novice
cornel
Nu pot si pace...nu stiu ce nu merge.Mai incerc si maine ca m-au enervat la culme cu forumul lor. :thumbsdown: Mama...parca dau admiterea pentru FBI,sa mor io! Cred ca trebuie sa ma strecor cumva acolo! :ninja:
moise
Novice
Novice

sunt satul de desteptii aia cu microscoapele lor de pe eugenol . mai bine s-ar uita la parazitii din capul lor cu microscopul ala.

pai daca io ameste forfenan ci iodofmrom si cu endometazona ce vrei mai mult? amestec practic cele mai 3 tari paste de canal din lume.nu arec um sa nu iasa bine.

eu cred ca toti frustratii si timoratii in ale endodontiei se dau mari pe eugenol si se cred buricul pamantului .

dragilor , in endodontie lucrurile astea sunt sfinte: ap[a oxigenata, lentullo si forfenanul.

pai voi stiti ca cu spad si cu forfenan se trateaza gangrena dentara intro singura dedinta?

Am dinti definitivi
Am dinti definitivi

Chiar nu vreau sa jignesc pe nimeni...,dar mi se pare ca se da endodontiei muuuult mai multa importanta decat ar fi normal! Probabil ca asta este o consecinta a faptului ca endodontia a realizat catedra separata in facultati...Ce sa-i faci...,fiecare vrea sa fie sef de catedra! Maine poimaine se va infiinta Catedra de Coroana turnata! :lol:
forfenan
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Ora este GMT + 2 ore  
Pagina 1 din 1  

Raspunde la subiect